2014. november 17., hétfő

Milyen célokat tűz ki maga elé a rehabilitációs mentor?

A rehabilitációs mentor két fő célja, hogy az olyan embereket segítsen a megfelelő munka megtalálásához, akik korukat tekintve még aktívak, valamilyen sérülés vagy fogyatékosság miatt nem foglalkoztatottak, és részt vesznek a komplex rehabilitáció folyamatában. Ez a folyamat nem lenne sikeres, ha a mentor nem segítené a munkáltatók befogadóbbá válását is.


Egy komplex rehabilitációs mentor célkitűzései nem merülnek ki ennyiben, hiszen rengeteg apró lépés, részfolyamat eredményének tekinthetjük egy ember munkába állását, munkavállalását.
A mentor rendszeresen segítséget nyújt az ügyfélnek, lehetővé teszi számára, hogy megismerhesse a munkaerő-piaci folyamatok megismerését. Folyamatos tájékoztatást ad az ügyfélnek a rehabilitációs folyamat szolgáltatásairól, segít az egyéni munkavállalási stratégia kidolgozásában, információkat nyújt képzésekről, amelyek praktikusak lehetnek a mentoraltjának. Az egyik legfontosabb célja a mentornak, hogy a komplex rehabilitáció folyamatán keresztül eljussanak addig a pontig, hogy az ügyfél érdekelt legyen a munkavállalásban, és hogy alkalmas legyen a munkavállalásra akár a nyílt, vagy a védett munkaerő-piacon.
A mentorok a komplex rehabilitáció során folyamatos személyes részvételükkel, együttműködéssel segítenek. Nem csak az ügyfelekkel tartják a kapcsolatot, hanem más szervezetekkel, a munkáltatókkal, az ügyfelek közvetlen környezetével, hozzátartozóikkal is. Céljuk, hogy az ügyfeleket a lehető leghatékonyabban segítsék a rehabilitációjukban.
A legfőbb cél a megfelelő munkahely megtalálása, ám itt nem zárul le a feladatuk, hiszen a munka megtartásában is segíteniük kell a mentoráltakat.
Összességében elmondható, hogy egy rehab. mentor igen sok célt tűz ki maga és az ügyfele elé, ezek a célok igen sok színűek, és mindig az adott személy képességeihez, tudásához, jellemzőihez igazodnak.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése