2014. november 27., csütörtök

Kik vehetik igénybe a rehabilitációs mentor szolgáltatásait?

A rehabilitációs mentor szolgáltatásait a megváltozott munkaképességű, aktív korú munkavállalók vehetik igénybe. 
 A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) szerint megváltozott munkaképességű munkavállaló az a személy, akinek "valamely megfelelően megállapított testi vagy értelmi károsodás miatt lényegesen csökkentek a munka vállalására, megtartására és a munkában való előrehaladásra vonatkozó kilátásai".
A kliens először a lakóhely szerinti kormányhivatalhoz nyújtja be a kérelmét, melyben kéri a komplex vizsgálatát. Ezt a Rehabilitációs Szakigazgatási Szerv (RSZSZ) egy komplex bizottsága végzi el, melynek tagjai legalább két orvos, legalább egy fő foglalkozási rehabilitációs szakértő és legalább egy fő szociális szakértő. A vizsgálat során a kliens egészségi állapota és rehabilitálhatósága alapján komplex minősítést kap, melynek kategóriái:
  • A: egészségi állapota 60% fölött van
  • B1: egészségi állapota 51-60% között van és foglalkoztathatósága rehabilitációval helyreállítható
  • B2: egészségi állapota 51-60% között van és a rehabilitálhatóság szociális szempontú vizsgálata alapján a rehabilitációja nem javasolt
  • C1: egészségi állapota 31-50% között van és tartós foglalkozási rehabilitációt igényel
  • C2: egészségi állapota 31-50% között van, de rehabilitációja nem javasolt
  • D: egészségi állapota 1-30% között van és orvosszakmai szempontból önellátásra képes, kizárólag folyamatos támogatással foglalkoztatható
  • E: egészségi állapota 1-30% között van és orvosszakmai szempontból önellátásra nem vagy csak segítséggel képes 
Az a megváltozott munkaképességű személy, aki rendelkezik a fent említett feltételekkel:
  • rehabilitációs ellátásra jogosult (amennyiben rehabilitálható) (-B1, C1-) vagy
  • rokkantsági ellátásra jogosult (ha a rehabilitációja nem javasolt) (-B2, C2, D, E)
(2011. évi CXCI. törvény a megváltozott munkaképességű személyek rehabilitációs ellátásairól.
további tudnivalók: http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:LvGqOdofvS4J:emmiugyfelszolgalat.gov.hu/aktualitasok/rehabilitacios-ellatas+&cd=4&hl=hu&ct=clnk&gl=hu)

Tehát a rehabilitációs folyamatban az a megváltozott munkaképességű személy vehet részt, aki a komplex minősítés alapján a B1 vagy a C1 kategóriába tartozik (pl. mozgáskorlátozott személy, értelmileg akadályozott személy, érzékszervi fogyatékos személy). Ezután a Nemzeti Munkaügyi Hivatal egyéni rehabilitációs tervet készít a kliensnek, és ha szükséges, az RSZSZ rehabilitációs mentort jelöl ki a kliens mellé, aki segít a rehabilitációs terv kivitelezésében. 

Érdemes megváltoztatott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztatnia azoknak a cégeknek, ahol a létszám meghaladja a 25 főt, hiszen ha nem ezt teszi, rehabilitációs hozzájárulást kell fizetnie, melynek összege
964 000 Ft évente hiányzó munkavállalónként. A cégeknél a foglalkoztatottak 5%-át megváltozott munkaképességű munkavállalóknak kell kitennie. Ezen állások betöltését segítheti a rehabilitációs mentor. Ilyen állások lehetnek: bolti kisegítés, alkatrész összeszerelés, hímzés, varrás, mosodai bérmunka, csomagolás, gyertyaöntés, szappankészítés, szövés, egyéb termékek készítése, stb.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése