2014. november 19., szerda

Mely szervezeteknél dolgozhat?

A bejegyzés célja, hogy bemutatásra kerüljön néhány szervezet, melyeknél a komplex rehabilitációs mentor el tud helyezkedni. (a teljesség igénye nélkül)
Mivel e szervezetek nagyon sokoldalúak, tevékenységük igen szerteágazó itt csak a lényegre térnénk ki. A leírásokban megtalálhatók a szervezetek online elérhetőségei, melyeken bővebb tájékoztatást találhat minden érdeklődő. J

FSZK: Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság
-          Megalapítás ideje: 2011. 12.21.   
-  „A Társaság átfogó szakmapolitikai célja a fogyatékos személyek esélyegyenlőségének, társadalmi integrációjának és komplex (re)habilitációjának elősegítése szakterületi tudásközpont működtetésével, a komplex rehabilitációban közreműködők tevékenységének összehangolásával, az ellátásban közreműködő intézményrendszerek tervszerű fejlesztésével, az integrációt segítő kutató, fejlesztő, módszertani, tanácsadó, szolgáltató és képzési programok megvalósításával.”
 Ennek érdekében igen gazdag tevékenységi repertoárral rendelkeznek, melyet részletesen megtekinthetnek az Alapító Okiratukban:
  http://fszk.hu/wp-content/uploads/alapito_okirat_2014_07_02.pdf
Egy gondolat Tőlük: „Hisszük, hogy ezek a szakmai fejlesztések megkönnyítik a fogyatékos emberek életét az óvodákban, iskolákban, munkahelyeken, sportlétesítményekben, a mindennapi élet egyéb területein.”



Salva Vita Alapítvány:

Az alapítványt Dávid Andrea álmodta meg, azzal a céllal, hogy támogatást nyújtson/nyújtsanak az értelmi sérült embereknek az önálló életvitel és munkavállalás területén.
1996-ban két programot hoztak létre:

-   MHGY – Munkahelyi Gyakornoki Program:. „Az ország 19 településének speciális és készségfejlesztő speciális szakiskolája működteti sikeresen, s már 16 éve működik értelmi sérült fiatalok munkára felkészítő iskolai programjaként. A programmal országszerte több mint 150 munkáltató működik együtt. 
Speciális középiskolákban indították, ahol értelmi sérült fiatalok szerezhetnek szakmát. Így a diákok már tanulmányaik során, normál munkahelyeken tölthetik szakmai gyakorlatuk egy részét, számos különböző szakmát és munkahelyet ismerve meg. Ezt a programot később adaptálták az iskolát már elvégzett, családban, ill. bentlakásos intézményben élő értelmi sérült emberek számára is.
Támogatott Foglalkoztatás: Ez egy igazán alapos és személyre szabható módszer, melyben nagy hatékonysággal tudják a sérült embereket közvetíteni a nyílt a munkaerő-piacra, ahol hosszútávon megbízható munkaerő válhat belőlük.
Az évek során szolgáltatásaik, a szükségletekhez igazodva, kiterjesztették a többi fogyatékossági csoportra, az autizmussal élő, ill. megváltozott munkaképességű emberekre is.



Forrás:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése