2014. november 16., vasárnap

Komplex rehabilitáció?!

A komplex rehabilitációs mentor fogalmát, képzési feltételeit, feladatait tisztáztuk, ám magára a komplex rehabilitációra, illetve folyamatáról még nem esett szó. E bejegyzés alatt erről tudhatja meg a legfontosabb információkat.
A rehabilitáció meghatározásához DeLisa, Currie, és Martin 1998-as megfogalmazását tartottam a legalkalmasabbnak, miszerint: „a rehabilitáció az a folyamat, amelyben hozzásegítik a az adott személyt, hogy elérhesse teljes maximumát fizikai, lelki, szociális, szakmai, szakmán kívüli és oktatási vonatkozásokban, olyan módon, hogy az összhangban legyen az anatómiai és élettani károsodás természetével, a környezete adta korlátozottságokkal, a saját vágyaival és az életéről alkotott elképzeléseivel.”


 Honnan indultunk, hová érkeztünk? – modellváltás a törvényhozás szerint

Rehabilitációs modell
A modell alanya
Kapcsolódó törvényhozási modell
1.      Orvosi – egészségügyi
A beteg
Jótékonysági: a sérült ember a főleg orvosi egészségügyi szolgáltatások passzív befogadója.
2.      Pedagógiai – képzési
Diák, hallgató
Szolgáltatás-központú: csak speciális szolgáltatásokkal biztosítható a társadalmi részvétel.
3.      Szolgáltatói
A fogyasztó
Képességkibontó: rásegítő szabályozás (pozitív diszkrimináció) szükséges az esélyegyenlőséghez.
4.      Szükségleten alapuló
Az állampolgár
Jogokon alapuló: sem több, sem kevesebb; a sérült ember jogai azonosak a többiekével, a speciális megközelítés mértékét csakis az állapot szabhatja meg.


 „Komplex rehabilitáció az a folyamat, amelynek során a testi struktúráiban és funkcióiban sérült személy képesség válik a megfelelő munka vállalására, megtartására, előmenetelére, ill. a környezet alkalmassá válik a testi struktúráiban és funkcióiban sérült személy befogadására.” (Horváth Péter nyomán a fogyatékosság kezelésével kapcsolatos munkahelyi gyakorlat – ILO tripartit szakértői értekezlet, Genf.)

1. ábra




































Forrás: 
- Könczei György, Kullmann Lajos (szerk.): A (komplex) rehabilitáció alapjai. In:         Fogyatékosságtudományi Tudásbázis (2009), Bevezetés a komplex rehabilitációba. Budapest, Eötvös Lóránd Tudományegyetem Bárczi Gusztáv Gyógypedagógia Kar. (Letöltés ideje: 2014.11.15.) (Letöltés helye: http://mek.oszk.hu/09800/09834/09834.pdf)

-          Horváth Péter (2014) előadásanyaga


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése