2014. november 10., hétfő

Ki az a rehabilitációs mentor?

Ki is az a rehabilitációs mentor? Legelőször is helyezzük el a rehabmentor mozaikdarabkáját a nagy rendszerben. 
Rehabilitációs mentorra a munka világában van szükség. A munkaerőpiacon leginkább aktív korú, egészséges emberek vannak. Na de mi a helyzet azokkal a megváltozott munkaképességű emberekkel, akik egyébként egészségkárosodásuk ellenére képesek lennének munkát vállalni? A látás-, hallás-, mozgássérült, értelmileg akadályozott, de aktív korú emberekkel? Otthon ülnek, és várják a segélyt, melyből alig tudnak megélni? Miért ne telhetnének hasznosan, munkával a napjaik? Miért ne válhatnának nyitottá a cégek, hogy ezekre az emberekre bízzanak olyan feladatokat, amelyeket ők is el tudnak látni? Ebben segít a rehabilitációs mentor. 
A komplex rehabilitáció folyamatában a "testi struktúráiban és funkcióiban sérült személy képessé válik a megfelelő munkavállalásra, annak megtartására és az előmenetelre, illetve a környezet alkalmassá válik ezen személyek befogadására" (Genf, 2001 alapján Horváth Péter)
A rehabilitációs mentor tehát gyakorlatilag integrálja a klienseket a munka világába, koordinálja ezt a folyamatot, illetve kapcsolatot tart mind a munkavállalóval, mind a munkaadóval. Egyszerű feladatnak tűnik, pedig rengeteg nehézséggel kell szembenézniük...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése