2014. november 21., péntek

Kitekintés: Rehab Critical Mass

2014. október 19-én először került sor arra, hogy közös felvonulással hívják fel magukra a figyelmet a fogyatékossággal élő emberek és a támogatóik. A Rehab Critical Mass a biciklis Critical Mass mintájára jött létre Kiss Csaba szervezésében. Magyaroszágon közel félmillióan élnek valamilyen fogyatékossággal, és ez nagyjából újabb egy millió embert érint mint családtagot, szakembert, támogatót. Ahogyan a biciklisek szokták, úgy a fogyatékossággal élő emberek, családtagjaik, támogatóik is meg
mutatták magukat, felhívták magukra a társadalom figyelmét. Elvárják az egyenlőséget, akadálymentességet, a munkáltatást, a megfelelő oktatást:
"Elvárjuk a szociális biztonsághoz való jogot! Elvárjuk a Kormánytól, hogy dolgozzon ki olyan rendszert, amelyben reális esélye van minden fogyatékossággal élő embernek arra, hogy munkát végezhessen, és így adófizető állampolgára lehessen az országnak, hasznos tagja a társadalomnak. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy egészséges öntudat fejlődjön ki minden fogyatékkal élő emberben.
Ugyanakkor azt is elvárjuk, hogy akik állapotuknál fogva nem képesek dolgozni, azoknak alanyi jogon a magyar állam biztosítsa a mindenkori létminimumhoz szükséges havi jövedelmet."
Teljes petíciójuk az alábbi weblapon megtekinthető, és online aláírható:  http://www.peticiok.com/rehabcriticalmass
Bővebb információk és kapcsolódó témák: https://www.facebook.com/rehabcriticalmass.hu?ref=ts&fref=ts

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése