2014. december 14., vasárnap

Interjú Jádi Krisztinával: rehabilitációs mentor a gyakorlatban

Jádi Krisztina, szociálpedagógus, gyógypedagógus, foglalkozási rehabilitációs szaktanácsadó, jelenleg a Főkefe Közhasznú Nonprofit Kft. rehabilitációs osztályvezetője adott nekünk interjút, mely alapján ez a bejegyzés készült.
Internetes forrásokból, órán elhangzott anyagokból sok információt összegyűjtöttünk már, most arra voltunk kíváncsiak, hogy mindez hogyan működik a gyakorlatban.

A Főkefe Közhasznú Nonprofit Kft. célja a megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatása. Jelenleg kb. 3700 munkavállalóval foglalkozik a cég, országszerte 65 telephelyen. A kb. 3700 megváltozott munkaképességű munkavállalóra 10 rehabilitációs mentor jut (3 fő, illetve a a rehabilitációs osztály vezetője Budapesten dolgozik, valamint Szombathelyen, Komlón, Mezőkövesden és Cegléden is dolgoznak rehabilitációs mentorok), ez rendkívül kevés.


Mik a feladatai egy rehabilitációs mentornak?
A 327/2012 (XI.16) Kormányrendelet szabályai alapján a rehabilitációs mentor munkakörét a munkáltató határozza meg. A szakma megkülönböztet orvosi, oktatási, foglalkoztatási rehabilitációt.
A rehabilitációs mentor feladata a komplex vizsgálat elősegítése.
Feladatunk az életvezetési tanácsadás (pl. családi, lakhatási, anyagi problémák kezelésének támogatása). Fontos először ezeket a problémákat kezelni annak érdekében, hogy munkájukat megtartsák a munkavállalók. A Főkefénél történő rehabilitációs munkát gyakran elsősegélynyújtásnak nevezném, hiszen ha a munkavállaló létfenntartása veszélyeztetve van, akkor nem tud megfelelően dolgozni.
A rehabilitációs mentor kapcsolatot tart a különböző szakemberekkel, pl. ügyvédekkel, pszichológusokkal, "lefordítja" a munkavállalók neylvére a bonyolult szabályokat, nyomtatványokat, ezeket segít neki kitölteni, de fontos leszögezni, hogy csak segít, nem pedig a munkavállaló helyett teszi meg ezeket. Összehozza az érintetteket a megfelelő szervekkel, pl. családsegítővel.
Feldatunk még a szociális ügyintézés: válaszlevél írása, csekk feladása, hitel adósság rendezésében segítségnyújtás.
A pályatanácsadást, munkatanácsadást, rehabilitációs tanácsadást is a rehabilitációs mentor végzi.
Gyakran nehéz a megváltozott munkaképességű munkavállalók nyílt munkaerő piaci foglalkoztatásának megoldása, mert a nyílt munkaerő piaci munkáltatók főleg a szakmunkás bizonyítvánnyal rendelkező munkavállalókat várják, a megváltozott munkaképességű munkavállalók képzettsége pedig gyakran ennél alacsonyabb fokú. Lehetőség esetén képzésekkel próbálja a Főkefe elősegíteni a megváltozott munkaképességű személyek rehabilitációját.

A kurzuson úgy tanultuk, hogy az RSZSZ nevez ki rehabilitációs mentort a komplex minősítést követően a rehabilitációs terv megvalósításának elősegítésére. Milyen gyakran, milyen munkavállalók mellé nevez ki rehabilitációs mentort az RSZSZ?
A Főkefe az az RSZSZ-től gyakorlatilag függetlenül működik. Az RSZSZ-nél dolgoznak rehabilitációs ügyintézők, akik sokrétű feladatot végeznek például a komplex minősítési eljárás lebonyolítását segítik elő. elirányítják a munkavállalókat azokhoz a szervezetekhez, ahol a foglalkozási rehabilitációjuk megvalósulhat. Van együttműködés az RSZSZ-szel, de nem nevez ki a Főkefétől (és a többi szervezettől sem) rehabilitációs mentort, csak odairányítja a munkavállalókat, a Főkefe pedig fogadja őket.

Egy rehabilitációs mentor általában mennyi munkavállalóval foglalkozik egyszerre?
Jelenleg kb. 3700 munkavállaló van országszerte. A Főkefe budapesti telephelyén 10, és még néhány vidéki telephelyen, Szombathelyen, Komlón, Mezőkövesden és Cegléden van rehabilitációs mentor, de ez nagyon kevés szám, főleg, hogy mindenkivel egyénileg foglalkoznak a mentorok. 

A mentorok mennyi ideig foglalkoznak egy munkavállalóval?
Ez változó, főleg a munkavállalótól függ, hogy akarja-e a rehabilitációját, illetve hogy milyen egyéb problémákkal érkezik, amiket először kell kezelni. Van, hogy pár hónap alatt megtörténik a rehabilitáció, illetve a munkavállaló által hozott probléma megoldása, de van olyan munkavállaló, aki már 8 éve kéri a rehabilitációs emntorok segítségét.

Mennyire sikeres a rehabilitáció?
Mit is nevezünk sikernek? A cél az, hogy a megváltozott munkaképességű munkavállalók a nyílt munkaerőpiacon tudjanak elhelyezkedni, de ez sok akadályba ütközik. A valóságban a munkavállalók elsősorban azt várják, hogy az életük minden területén megoldódjanak a problémáik, családi, lakhatási, anyagi, párkapcsolati problémák, jobbá váljon az életük. Ennek fényében az a siker, ha a munkavállaló az alacsonyabb szintről a magasabb szintre jut. A siker nagyban függ az egyéntől.


Köszönjük az interjút Jádi Krisztinának!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése