2014. december 14., vasárnap

Interjú Jádi Krisztinával: A munkához segítés folyamata


Jádi Krisztina, szociálpedagógus, gyógypedagógus, foglalkozási rehabilitációs szaktanácsadó, jelenleg a Főkefe Közhasznú Nonprofit Kft. rehabilitációs osztályvezetője adott nekünk interjút, mely alapján ez a bejegyzés készült.
Internetes forrásokból, órán elhangzott anyagokból sok információt összegyűjtöttünk már, most arra voltunk kíváncsiak, hogy mindez hogyan működik a gyakorlatban.


A Főkefe Közhasznú Nonprofit Kft. célja a megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatása. Jelenleg kb. 3700 munkavállalóval foglalkozik a cég, országszerte 65 telephelyen. A kb. 3700 megváltozott munkaképességű munkavállalóra 10 rehabilitációs mentor jut (3 fő, illetve a a rehabilitációs osztály vezetője Budapesten dolgozik, valamint Szombathelyen, Komlón, Mezőkövesden és Cegléden is dolgoznak rehabilitációs mentorok), ez rendkívül kevés.

A következő interjúrészletből megtudhatjuk, hogyan juttatja munkához mentoráltjait egy rehabilitációs mentor. Milyen apró lépésekkel segítik egy megváltozott munkaképességű személy munkavállalását.


Hogyan juttatja munkához a munkavállalókat?

A rehabilitációs mentorokat munkáltató szervezetek szakmai programjával le van írva, hogy hogyan segítse elő, hogy kikerüljenek a nyílt munkaerőpiacra. De csak azt lehet rehabilitálni, aki képes rá, és aki akarja is! 
A megváltozott munkaképességű munkavállalók két csoportja: tartós foglalkoztatott (B2, C2, D és E kategória), és tranzit foglalkoztatott (B1 és C1) az utóbbi csoport 24 vagy 36 hónapig lehetnek benn a rehabilitációs foglalkoztatásban, aztán menniük kell a nyílt munkaerőpiacra, ha sikeres volt a rehabilitációs foglalkoztatás, erre van a tranzitálási cselekvési terv.
Általában a szolgáltatásokat igénybe vevő személyek nehéz helyzetben élnek, először ezt kell rendezni. Ezt követően megnézni van-e iskolai végzettsége, sokaknak nincs megfelelő, aztán ingyenes képzést biztosítanak nekik, kompetenciafejlesztő tréningen is részt vehetnek.
Tavaly TÁMOP pályázaton nyert a Főkefe, és így sok képzést tudott biztosítani a munkavállalóknak: őrportás, tisztasági asszisztens, számítógép kezelő.
Olyan szervezeteket keresnek fel, akik szintén tudnak segíteni, tehát szükséges a team-munka, pl. Kézenfogva Alapítvány, Forrás Központ Szombathelyen.


Köszönjük Jádi Krisztinának, hogy eligazítást nyújtott nekünk ebben a kérdésben!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése